dead end

RİYAZİYECİ ÇIKMAZI

(MATHEMATICIAN'S IMPASSE)

If you are a mathematician visiting Istanbul, there is one place with a very significant name: Mathematician's Impasse (or dead end). Situated in a historical quarter, right next to the Anatolian castle (Anadolu Hisarı) built on the ruins of a temple of Uranus by the Sultan Bayezid I. It is the oldest Turkish surviving architectural structure built in Istanbul. In front of the castle, there is a yali (greek γιαλή), a mansion built on the shores of Bosphorus which is known as the Riyaziyeci Izzet Bey yalisi. Riyaziye is the literal translation of the word  "mathematics" to arabic, and was used during the Ottoman times. And -ci is a turkish suffix which makes it "mathematician".  It was constructed by Izzet bey in 1890 in the art nouveau style. He was a mathematics teacher in the Daruchchafaqa college, and he seem to have written some 93 books though I have been unable to spot a single one of them. To my knowledge he has no theorems and apparently it is not mathematics which made his fortune.

The yali is close to visitors, however, There is a restaurant nearby, where you may have a lunch after visiting the Anadolu hisarı, walking a few minutes around the famous Göksu creek, and taking a selfie in front of the street sign.
(see the map below)

Riyaziyeci İzzet Bey Yalısı; İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Beykoz Anadoluhisarı kalesinin yanında olan yalı 1890 tarihlerinde Riyaziyeci İzzet Bey tarafından yaptırılmıştır. Riyaziyeci İzzet Bey 1864 yılında Hattat Mustafa Nurettin Efendi’nin oğlu olarak doğdu. Darüşşafaka Lisesini bitirip aynı okulda Matematik öğretmeni oldu. Riyaziyeci İzzet Bey çok üretken bir bilim adamıydı. Hayatı boyunca doksan üç kitap yazmıştır. Şirket-i Hayriye salnamesi ve Boğaziçi Rehberi gibi kitaplar yazdı. Boğazın Göksu deresi ile birleştiği noktada iki beyaz yalı bulunur. Bu yalılardan daha dereye yakın olan bu yalıdır. Art nouveau modelindeki bu yüzyıllık bu yalının dış cephelerinden bile iki ayrı bölüm olarak inşa edildiği ortaya çıkar. Deniz cephesinde iki tane üçgen alınlıklı bölüm bulunur. Bu cumbalı bölümler yapının her iki yanında da bulunur. Deniz tarafındaki iki alınlık altları da iki katta da balkondur.Bu balkonların parapetleri Art nouveau süslemeler bulunur. (TAS-Istanbul sitesinden alınmıştır)

Riyaziyeci İzzet beyin hayatı ve eserleri hakkında malumatı olanlar beni de bilgilendirirlerse minnettar kalırım. Ana sayfaya dön


riyaziyeci